Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2007 17:35 - СУ "Св. Климент Охридски": Висшето образование е в колапс - в събота и неделя няма откъде да се купува кафе!
Автор: taralejkite Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3901 Коментари: 1 Гласове:
0



Из
ПРОТОКОЛ № 12

ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА АКАДЕМИЧЕСКИЯ СЪВЕТ НА СУ,
проведено на 12.09.2007 г.



Проф. дмн Любомир Лилов – зам.-ректор запозна членовете на Академическия съвет с доклада, относно обявяване на търг за отдаване под наем на обект, находящ се в Студентски град, бл. 57, вх. А, с площ от 34 кв.м.
Доц.д-р Димитър Мърваков – декан на ФзФ: Какъв тип са тези помещения? Нали не са за живеене?
Проф.дмн Любомир Лилов: Не. Те са тип ателие, козметичен салон, магазин за конфекция.За това се е използвало и досега. 

ПО ДЕВЕТА ТОЧКА
А/ По доклад на проф. дхн Любомир Лилов – зам.-ректор по икономическите проблеми и системата за управление на качеството, относно обявяване на търг за отдаване под наем на обект, находящ се в Студентски град, бл. 57, вх. А, с площ от 34 кв.м.

АС РЕШИ:
На основание чл.16, ал.2 във връзка с чл.19, ал.1 от Закона за държавната собственост, във връзка с чл.13, ал.5 от Правилника за приложение на Закона за държавната собственост да се обяви търг за отдаване под наем за срок от 5 (пет) години на обект, находящ се в Студентски град, бл. 57, вх. А, с площ от 34 кв.м. Възможното предназначение на помещението е ателие за козметични услуги; магазин за конфекция; офис; друга търговска дейност.
Тръжната документация да се изработи от Поделение “Социално-битово обслужване”, съгласувано с отдел Юридически-консултативен на Софийския университет.
За - 26, против - няма, въздържали се - 1. Приема се. 

******************************

Проф.дфн Боян Биолчев: Има ли доклади на деканите? Не виждам.
Доц.д-р Александра Соскова – ФМИ: Уважаеми колеги, искам да поставя един спешен въпрос. Министерство на науката и образованието обявява конкурс по програма за “Развитие на човешките ресурси”. Интересна програма, поне от моя гледна точка, с много млади докторанти и научни работници говорих, се казва: “Подкрепа за развитие на докторанти, специализанти и млади научни работници”. Идеята е да се подпомагат безвъзмездно минимум 8 човека. От 80 до 200 000 лева е за всеки един проект. Единствената институция, която може да го направи е Университетът, не може Факултет. Значи могат институти към БАН и могат висши учебни заведения. Но срокът е 7 октомври. Някак си да се организираме и ако може проф. Бакалов да ни помогне в тази ситуация. Защо да ги губим тези пари, като всички други университети сигурно ще кандидатстват. Знам, че в институтите на БАН тече такава организация. Могат освен това да се привличат партньори. Нашият Университет може да бъде като базов организатор само в един проект, който е максимум 200 000. Един такъв проект се сключва за три години и горе-долу по 20 000 е на човек. Минимума е 8 човека непременно да има – млади научни работници, докторанти и специализанти. А може колкото пъти искаме да бъдем подизпълнител. Може във всяка специалност. Ако ние сме базова организация е 200 000 лева, ако сме партньор към някой институт към БАН по специалности – няма ограничение за партньорство.
Проф.дфн Боян Биолчев: Добре, какво предложение имате?
Доц.д-р Александра Соскова – ФМИ: Имам предложение да участва Софийският университет.
Реплика: Аз не разбирам какво предлагате, като условията са ясни.
Доц.д-р Александра Соскова – ФМИ: Трябва базовата организация да участва.
Проф.дфн Боян Биолчев: Това, което може да се направи е веднага да бъде спуснато до факултетите.
Реплики: Те някои са го направили. Ние сме подготвили.
Доц.д-р Димитър Мърваков – декан на ФзФ: Проблемът е в друго. Проблемът е в това, че трябва да кандидатства институцията – Софийският университет.
Проф. дфн Боян Биолчев: Непрекъснато подписвам документи за участие или на факултети, или на научни групи, или така да се каже на плаващи научни форуми, тъй като само Университетът и то чрез подписа на Ректора може да участва. Особено, когато става въпрос за международна дейност, трябва да е с подписа на Ректора. Моята задача е най-лесна. Дайте го и ще го подпиша. 

******************************************************
Доц.д-р Димитър Веселинов – ФКНФ: Ако е изчерпана темата с конкурсите, искам да задам един въпрос към заместник-ректора по икономическата част, стопанската част. Как стои въпросът с кафе-машините в Ректората? В края на август престанаха да работят. Как е решен въпросът? Има ли нов търг?
Проф.дмн Любомир Лилов – зам.-ректор: Търгът е проведен. Комисията още не е взела решение. За съжаление една фирма, която предложи бомбастична цена, се отказа, следващата след нея, участвала фирма също се отказа, така че комисията още не е взела решение. Но това ще стане в рамките на седмица, максимум 10 дена.
Доц.д-р Димитър Веселинов – ФКНФ: През работно време ние имаме кафенета и от тях можем да си купуваме кафе, това не е проблем. Но в събота и неделя те не работят и нямаме възможност да си купуваме кафе.
Проф.дмн Любомир Лилов – зам.-ректор: До 10 дена конкурсът ще приключи, надявам се успешно, защото юридически е възможно да трябва да се преобявява, понеже Университетът не може да класира третият. Може да класира най-много двама. В момента проблемът е юридически. Двете най-главни предложения – фирмите са се оттеглили от конкурса. Юридически проблем е да се вземе ли, че те участват или не участват. Ако не участват, печели третият, но ако участват, трябва да обявяваме нов конкурс. До 10 дена ще има яснота.
Проф.дфн Валери Стефанов - декан на ФСлФ: Нека да се приеме и като шега, но не ми се ще Академическият съвет да работи по съвместителство към фирма “Василка”. Казано простичко тази маса има такъв слой прах и ние в момента работим като служители на фирма “Василка” с ръкавите си. Срамно е. Не знам дали сте разбрали какво казах. По масата имаше страхотна мръсотия и ние я бърсахме през целия Академически съвет с ръкавите си. Това е срамна работа. След като тази маса не е избърсана, за какво говорим.
Проф. дфн Боян Биолчев: Напълно приемам критичната бележка на проф. Стефанов. Ако Университетът беше създал дори и строително звено, ние щяхме да печелим много. Единственото е, че всичките звена на Университета след известно време почват да деградират и да се вътрешно приватизират. Работим по конкурс, спечели го някой и после следва ето това. 

*******************************************************
• Г-жа Елена Петрова – началник отдел ФИНАНСИ направи презентация на проектобюджета на Софийския университет за 2008 година, произтичащ от промените, въведени от страна на държавата.
Проф. дфн Боян Биолчев: Колеги, фактически тези 50 милиона се формират на базата на критерии, които спуска самата държава, след което държавата от 50 милиона дава 28 и смята, че това е нормално. Но това не е измислено от Университета. Това е формирано по критериите, които са дадени и оттук нататък ние тепърва ще имаме да говорим за начина, по който Университета ще реагира на абсолютното неразбиране на финансовия колапс, в който се намира висшето образование, но това е един много точен и ясен даже не аргумент, а въпрос: “Кой е отговорен за да се изпълняват критериите, спуснати от самата държава?” И защо е наказан Университетът, за това, че някой не си изпълнява задълженията, тъй като съм хиляда на сто убеден, че ще стане същият сценарий: Министерството на образованието подписва нашия проектобюджет, след което в Министерството на финансите то бива съответно съкратен. Започват схватки, тежки медийни представления и серия от разговори. Добавят се някакви милиони, които обаче се явяват просто глътка въздух, за да не потъне окончателно Университетът. 

Пълният текст на документа на http://www.uni-sofia.bg/administration+bg/doc/as12-09-07.doc









Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leftismer - Трагично е!
08.10.2007 12:18
Просто е траги-комично!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taralejkite
Категория: Лични дневници
Прочетен: 570811
Постинги: 46
Коментари: 332
Гласове: 464
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930